Solceller

      1 kommentar till Solceller

Här kommer några viktiga aspekter att ta i beaktande om du planerar att skaffa solceller, dessa blir mer och mer populära nu när det lobbas för grön energi så det kan vara värt det. Kalkylera noga innan du skaffar dina solceller och var påläst! Ett av flera misstag som många tenderar att göra när de ska köpa solceller är att felkalkylera storleken eller mängden av paneler. Det är fullt möjligt att bygga både för stora eller för liten solcellsanläggning.

Hur många solceller?

En vanlig uppfattning är att man ska skaffa lika många solceller som taket är stort. Men det finns några andra saker att ta ställning till innan man köper på sig solceller. Hur stor plats har du för solceller och hur ser din elförbrukning ut? Hur ser din framtida förbrukning ut, finns det planer på att skaffa pool, elbil eller andra saker som ökar strömförbrukningen? Fundera också på vart någonstans det är bäst att placera dina solceller, om du ska ha dom på taket, åt vilket håll med tanke på solens uppgång och nedgång ligger ditt tak?

Lagom antal solceller

Vad är då ett lagom stort system för solceller? Samtidigt som man vill bygga ett så stort system som möjligt, så vill man inte att det blir för stort så att du inte förbrukar all el du producerar. Varför vill man inte det? Är det inte bra att kunna producera el för att sälja? Du vill bygga ett solcellsystem där du förbrukar all el själv. Du får alltid betala mer för elen du köper in än vad du får för elen du säljer. Du ska som villaägare inte sälja mer el än du köper in för då klassas du inte längre som mikroproducent. Helt plötsligt får du inte tillgång längre till skattereduktion och bidrag till exempel.

Om du nu beslutar dig för att utnyttja så stor del av taket som det bara går så ska du räkna på vad investeringskostnaden blir. Eftersom det inte kostar mer att montera flera solceller (den kostnaden är oftast fast) så tjänar du på att installera många solceller. För att få en jämnare förbrukning av sin egenförbrukning av el så kan man placera solcellerna på väster eller östsidan av taket även om det finns plats på taket som är mot söder.