Bygg hus energismart och måla med brandskyddsfärg för trä

Att bygga energismart är i dagens värld något som bör vara självklart, detta gäller när man bygger hus, så väl som verktygsbodar som skjul. I detta inlägget tänker vi fokusera hus och hur man bör tänka när man bygger ett nytt från grunden.

Det första man ska göra är att tänka ut vad man absolut behöver för att kunna leva och bo i huset. Här gäller det att återigen tänka energismart, med andra ord ska man inte bygga stora herrgårdar med 100+ rum, utan man bör endast ha runt 4 stycken (sovrum, kök, vardagsrum, toalett och dusch), några fler sovrum beroende på hur många det är som ska bo i huset (barnfamilj, sambos osv). Efter att man har tänkt ut exakt vad man behöver för att leva och bo är det dags att rita upp ens nya hus. För att bygga energismart bör man bygga på höjden istället för på bredden, på så sätt använder man inte upp lika mycket yta. Man staplar helt enkelt rummen ovanpå varandra. På så sätt kan man bygga ett hus där storleken på varje rum är på så lite som 20km2. Vi rekommenderar också att man anlitar någon som har bra koll på att isolera golv, på så sätt vet man att golven utrustas med rätt sorts ventilation. Utan ventilation kan otäcka saker som fukt, dålig lukt och mögel angripa huset. Om huset angrips av detta, hjälper det inte att det är byggt energismart.

Bygg huset i trä, det är ett stadigt och ekonomiskt byggmaterial, tänk bara på att måla huset i brandskyddsfärg för trä.

Istället för att använda vanliga takpannor, använd solcellspaneler, då kan ni få el från solen, istället för elbolagen. Har ni tillräckligt stor trädgård kan ni också ha solcellspaneler installerade där.

Detta var bara några idéer om hur man bygger energismart, hoppas de kommer till användning.