Spar el med rätt glödlampor

När man handlar glödlampor, är det viktigt att man köper rätt sorts lampor. Med rätt sorts lampor menas att de är effektivare och inte drar lika mycket el som gamla glödlampor.

Beräkningar som har gjorts visar på att när alla gamla glödlampor har bytts ut, kommer det minska elanvändningen inom EU med nästan 40 miljarder Kw (kilowattimmar) om året. Bara i Sverige kommer det minskas med över 2 miljarder Kw om året. Rätt sorts lampor gör därmed också att den totala hushållselen (lampor, hemelektronik och vitvaror) inte går åt till lampor lika mycket som med dåliga lampor. Runt 20% av hushållselen går åt till gamla lampor.

Precis som hur elever får betyg i skolan, får glödlampor betyg. En glödlampa kan ha betyg mellan A++ (det högsta betyget) och E (det lägsta betyget). När en glödlampa utvärderas, granskas dess effektivitet, livslängd, kvalitet, färgåtergivning, med mer. Det är inte klokt att försöka få ut en glödlampa på marknaden, utan att se till så att den uppfyller alla höga krav som ställs på A++ glödlampor. En glödlampa med lågt betyg kommer i en energivänlig värld aldrig att sälja.

När man letar efter energieffektiva glödlampor är det bra att kolla online, på siter som till exempel www.stayhome.se, kan man hitta effektiva och energisnåla glödlampor till ett bra pris.